Az ékszertervezés világában kevés híresebb név él, amely mélyebben és tartósabban hatott volna a divat és a művészet irányára, mint David Webb ékszerművész neve. Az amerikai ékszertervező 1925-ben, az észak-karolinai Asheville városában született. Autodidakta módon fejlesztette tudását, amely még ma is lenyűgöző.

A 20. század közepén vált ismertté, egyedi, bátor és karakteres tervezéseivel forradalmasította az ékszeripart. David Webb ékszereinek egyik legkülönlegesebb és legismertebb jellegzetessége az állati motívumokra való összpontosításában tükröződött.

David Webb karriere a 1940-es években kezdődött, és rövid időn belül elismert tervezővé vált, aki az ékszertervezést művészetként kezelte. Az állati motívumok iránti szenvedélye már a pályafutása korai szakaszában megmutatkozott, ami ékszereit azonnal felismerhetővé és különlegessé tette.

1948-ban megalapította a David Webb társaságot és 23 éves korában megnyitotta első ékszerboltját, amely New Yorkban a mai napig látogatható a 942. szám alatt, a Madison sugárúton.

Ékszerboltjába világsztárok, színészek és énekesek is ellátogattak, mint Elizabeth Taylor, Jacky Kennedy, Barbra Streisand, Estee Lauder, valamint Helen Mirren, később pedig Jennifer Garner, Beyoncé és Sofia Vergara is előszeretettel viselték kreatív, az ékszerdivatot gyökerestől megreformáló alkotásait.

Elizabeth Taylor kiváltképp rajongott David Webb ékszereiért. A legendás színésznő az 1973-ban bemutatott “Hamvazószerda” című filmben egy, a David Webb által készített nyakláncot viselt, amely a “Szerelmi viszonyom az ékszerekkel” című könyvének borítóján is észrevehető.

David Webb lenyűgöző ékszeralkotásai az 1966-ban forgatott, “Madame X” című filmben is felbukkantak, ahol Lana Turner egy csodálatos türkiz nyakláncot és egy hozzáillő fülbevalót, és gyűrűt viselt.

Állatos ékszerek David Webb tervezésében

Az állatok ábrázolása az ékszerekben nem volt új keletű a 20. század közepén, de Webb egyedi megközelítése és az általa használt technikák újszerűek voltak.

Az állatos ékszerei közül a legemlékezetesebbek a pókok, baglyok, kígyók és más állatok, amelyeket gyakran drágakövekkel és értékes fémmel díszített. Ezek az ékszerek nemcsak a precíz kézműves munka miatt váltak híressé, hanem azért is, mert Webb mesterien ötvözte a színeket és a formákat, létrehozva valami egészen egyedülállót.

Webb állatos ékszereinek egyik legjellemzőbb vonása az volt, hogy élettel teliek és mozgalmasságot sugároznak. A kígyók és pókok például úgy voltak megformálva, mintha éppen cselekedni készülnének, ami dinamizmust és élethűséget kölcsönzött nekik.

Anyaghasználat és kivitelezés

Webb mesteri módon használta a különböző anyagokat, mint például aranyat, platinát, drágaköveket – gyémántot, rubint, smaragdot, és zafírt, ugyanakkor kedvenc anyagai és technikái közé tartoztak a tűzzománc, texturált arany, hegyikristály, valamint az ókori világot idéző motívumok.

David Webb-nek a drágakövek és féldrágakövek kiválasztásánál gyakran azokra esett a választása, amelyek leginkább inspirálták munkásságait, még akkor is, ha az anyagok értéke és tisztasága nem vetekedett a legtisztább drágakövek, mint a gyémánt, rubint, zafír vagy smaragd minőségével.

Kedvelt anyagai között szerepelt az antik kínai jáde, a faragott korall és az úgynevezett alvó szépség türkiz. Az “Alvó Szépség türkiz” egy különleges és rendkívül értékes türkiz típus, amely az Amerikai Egyesült Államokban, Arizona államban felfedezhető Alvó Szépség bányából származik.

David Webb leghíresebb állatos ékszerei

Leghíresebb kreálmányai közé a windsori herceg által 1962-ben a feleségének vásárolt, lakkozott, két, egymás felé hajló békát formázó karkötő tartozik, amely elegáns kialakításával és a részletek iránti elképsztő pontosságával rövid időn belül felkeltette az exkluzív ékszerekért rajongó hercegnő figyelmét. Az ajándékozás olyannyira jól sikerült, hogy nem sokkal később már maga a hercegnő rendelt be egy pár fülbevalót az ékszerésztől.

David Webb munkássága napjainkig is érezhető a modern ékszerek tervezésében. Stílusa és az állati motívumok iránti szenvedélye tovább él, hiszen több mint 10.000 vázlatot maga mögött hagyva, óriási inspiráció forrásnak számít az ékszertervezők körében. Ékszerei egyidőben a divat világában és a művészettörténetben is élenjáró helyet foglalnak el.
Az állatos ékszerei örök emléket állítanak annak a kreatív szellemnek és kézműves mesterségnek, amelyet David Webb képviselt az ékszertervezés terén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pörgess, hogy nyerhess!

  • Tedd próbára szerencséd, nyerj 5 vagy 10% kedvezményt, vagy ingyenes szállítást!
  • Rendelésenként egy nyeremény használható fel, 5.000 Ft kosárérték felett.
Pörgetek!
Ne lássam többet
Emlékeztess később
Köszönöm most nem